Aby utrzymać gwałtowny wzrost cen kurczaków, największy przetwórca drobiu w Stanach Zjednoczonych - Tyson Foods - ponownie wprowadza antybiotyki do swoich dostaw mięsa. Tyson Foods przetwarza około jednej piątej kurczaków w USA, więc ta decyzja ma ogromne konsekwencje dla konsumentów. Przez dziesięciolecia Tyson i większość komercyjnego przemysłu mięsnego polegali na antybiotykach, aby przyspieszyć wzrost zwierząt i powstrzymać infekcje bakteryjne przed wymazaniem ich stad. Jednak nadużywanie antybiotyków w rolnictwie zaczęło pobudzać cechy oporności bakterii na antybiotyki, powodując rosnącą liczbę infekcji super bakteriami na całym świecie.
Tyson ponownie wprowadzi antybiotyki (jonofory) do swoich dostaw drobiu
Ponieważ oporność na antybiotyki stała się globalnym zagrożeniem dla zdrowia publicznego w 21 wieku, stosowanie antybiotyków u zwierząt stało się kontrowersyjną praktyką. Do 2011 roku sprzedano prawie 30 milionów funtów antybiotyków dla zwierząt, w porównaniu do nieco poniżej 8 milionów funtów dla ludzi. W 2013 roku Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaczęła ograniczać antybiotyki w produkcji mięsa. W 2017 roku Tyson zobowiązał się do usunięcia antybiotyków z całej podaży drobiu. Tyson gwałtownie stał się znany ze swojego sloganu "nigdy nie ma antybiotyków" i wytyczył drogę do czystszej komercyjnej dostawy drobiu.
Jednak wraz ze wzrostem kosztów transportu i hodowli oraz stale rosnącym obciążeniem inflacją, Tyson postanowił ponownie zacząć pompować kurczaki antybiotykami. w tej chwili Tyson nie planuje stosować tego samego rodzaju antybiotyków, które są stosowane w medycynie ludzkiej. Tyson planuje stosować klasę antybiotyków zwanych jonoforami karboksylowymi. Te jonofory są stosowane przede wszystkim jako środek przeciwpasożytniczy do zwalczania zakażeń kokcydiami. Pasożyt ten występuje na wszystkich typach ferm drobiu na całym świecie. Jedno mikroskopijne jajo kokcydiów może wyprodukować ponad 500 000 potomstwa w ciągu zaledwie 4 do 7 dni. Gdy zwierzę zostanie zarażone, kokcydia powoduje rozległe uszkodzenie jelit i cierpienie, które może prowadzić do śmierci zwierząt. Jonofory są skuteczne przeciwko kokcydiom i dlatego mogą odgrywać rolę w zachowaniu podaży drobiu.
Oporność na jonofor została udokumentowana, może powodować więcej szkód na dłuższą metę
Co ciekawe, jonofory są bardziej toksyczne dla ludzi i dlatego nie są stosowane w medycynie ludzkiej. Jonofory są jak antybiotyki, ponieważ są wykonane z rodzaju bakterii z rodzaju Streptomyces. Jonofory działają poprzez wiązanie kationów i transport ich przez błonę komórkową, zakłócając równowagę jonów komórkowych. Jonofory obejmują następujące leki: monenzynę (Coban, Rumensin, Rumensin CRC), lasalocid (Avatec, Bovatec), salinomycynę (Bio-cox, Sacox), narazynę (Monteban, Maxiban), maduramycynę (Cygro), laidlomycynę (Cattlyst) i semduramycynę (Aviax). w tej chwili są one wykorzystywane do promowania wzrostu bydła, trzody chlewnej, kurczaka, indyka i innych zwierząt gospodarskich.
Alex Wong, adiunkt biologii na Uniwersytecie Carleton, zażądał między innymi "systematycznego dochodzenia" w sprawie możliwych zagrożeń związanych ze stosowaniem jonoforów w odniesieniu do zdrowia ludzkiego. Jonofory bezpośrednio wpływają na metabolizm i fizjologię zwierzęcia docelowego, zmieniając mikrobiom jelitowy poprzez zmiany fermentacji żwacza. Badania pokazują, iż nadużywanie Streptomyces longisporoflavus (bakterii wytwarzającej tetronazynę jonoforową) powoduje zmiany w przepuszczalności otoczki komórkowej, nadając oporność na tetronazynę na dłuższą metę. Może to narazić kurczęta na ryzyko infekcji super robakami, a ryzyko to może być również przenoszone na ludzi.
Mimo iż oporność na jonofory nie może wystąpić bezpośrednio u ludzi, ponieważ leki nie są stosowane w medycynie ludzkiej, teoretycznie może wystąpić kwestia oporności krzyżowej i koselekcji do medycznie ważnych antybiotyków, zwłaszcza jeżeli przemysł mięsny przez cały czas w dużym stopniu polega na ich stosowaniu. Ta kwestia o znaczeniu dla zdrowia publicznego nie została odpowiednio zbadana ani rozwiązana przez przemysł.
Aby uzyskać więcej informacji na ten temat, sprawdź Superbugs.News.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/