Każdy, kto chce, aby organizowane przez niego przyjęcie było na najwyższym poziomie, dba podczas przygotowań o każdy szczegół. Chce, aby jego goście byli więcej niż zadowoleni – zaopatruje się więc w najsmakowitsze dania i przekąski, gruntownie sprząta cały dom oraz dba o jego dekorację. Jednak w ferworze tych starań, kiedy kładzie na stół swoją najzdobniejszą zastawę, przychodzi zwykle do głowy pytanie: Jak złożyć serwetkę w kieszonkę?
Ty też zapomniałeś o dopilnowaniu tego szczegółu? Nic straconego! Poznaj bardzo prosty sposób na złożenie serwetek tak, by zachwycały pomysłowością i robiły wrażenie na absolutnie każdym gościu!
Jak złożyć serwetki materiałowe na stół?
Rozłóż serwetkę i obróć ją tak, abyś miał przed sobą kształt rombu.
Złóż ją na pół – ma powstać trójkąt.
Odwróć go „do góry nogami” – wierzchołek ma być na dole.
Następnie zawiń górną krawędź do góry (to będzie kołnierzyk) i cały czas przytrzymując, odwróć go na drugą stronę.
Nie puszczaj przytrzymywanej krawędzi i drugą ręką złóż prawy róg do dołu.
To samo zrób z przeciwległym rogiem.
Ponownie odwróć serwetkę na drugą stronę.
I znów złóż obydwa boczne rogi do środka – tak, by stykały się wierzchołkami.
Dolną krawędź złóż do góry – najpierw zagnij jedną warstwę, a następnie drugą.
Nie zapomnij o tych małych różkach!
I znów odwróć całą „składankę” – zauważysz, iż ma kształt męskiej marynarki!
Włóż do środka mniejszą serwetkę (złożoną w kwadrat), która będzie imitowała koszulę.
Przyozdób serwetki kwiatkiem, który przybierze postać butonierki – może to być na przykład lawenda, goździk czy mianiaturowa różyczka.
Teraz możesz włożyć do środka sztućce, a następnie ułożyć swoje złożone w marynarkę serwetki na talerzach.
To niezwykle kreatywne rozwiązanie i tak genialne w swojej prostocie, iż musisz je wypróbować już na następnym przygotowywanym przez Ciebie przyjęciu.
11 złotych zasad savoir-vivre przy stole. Dzięki nim zjesz posiłek bez stresu!