20 stycznia br. Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw jako „składnika” w kilku kategoriach żywności, w tym w pieczywie.
Eurokołchoz zatwierdził robactwo jako składnik żywności dla ludzi. Opublikowane właśnie rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 2025/89 z dnia 20 stycznia 2025 roku zezwala na wprowadzanie do obrotu sproszkowanych całych larw mącznika (Tenebrio molitor) poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze 2017/2470.Od teraz robak może być dodawany do produktów takich jak sery i produkty serowe, dżemy owocowe i warzywne, żywność na bazie makaronu, przetworzone produkty ziemniaczane, a także pieczywo.
Etykiety produktów zawierających robactwo będą musiały ostrzegać, iż ten „składnik” może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na skorupiaki. Pozwoli to producentowi uzyskać zezwolenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Decyzja ta jest zgodna z wymogami ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa[edytuj] FAO, która promuje spożycie owadów jako bardziej zrównoważonego źródła białka. W tym kontekście zatwierdzono również spożycie świerszcza domowego w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej, a także szarańczy wędrownej.
Produkty zawierające larwy szkodnika mącznika młynarka mają być dostępne na rynku unijnym już od 10 lutego br. Zezwolenie dotyczy tylko jednej firmy produkującej tę „żywoność” – przedsiębiorstwo Nutri’Earth. Zapewnienie dla niej monopolu może sugerować, iż w grę wchodzą działania korupcyjne.
Co równie ciekawe, w rozporządzeniu wskazano jeden z elementów procesu przygotowywania robaków do „suszenia”, w trakcie którego zdychają:
„Przed etapem suszenia, wymagane jest wydanie okresu, w którym następuje wydzielanie pokarmu 24 godziny, aby zapewnić larwom wydalenie treści pokarmowej” – czytamy w rozporządzeniu.
NASZ KOMENTARZ: Życzymy „smacznego” wszystkim zwolennikom Unii Europejskiej.
Polecamy również: Eurokomuniści chcą „Majdanu” na Słowacji